Route met Verhalen

Treed in de voetsporen van ons verleden

Al wandelend treed je in de voetsporen van ons gedeelde verleden. Het Vrijheidspad verbindt ons met het heden. 10 t/m 20 september 2024 in 22 etappes van Leopoldsburg naar Arnhem.

Met elkaar wordt de route van de start van de bevrijding vormgegeven. Deelname kan per etappe.

Route

Het evenement Vrijheidspad loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland.

De route volgt de Market Garden Liberation Route; het Airbornepad van Wandelvereniging Olat.

Tweeëntwintig etappes gaan langs herdenkingsplekken en vieringen van 80 jaar vrijheid.

Er zijn pendelbussen retour op elke etappe.
Koop je ticket retour voor €4,

80 jaar vrijheid

Persoonlijke
verhalen

Persoonlijke verhalen laten zien hoe de oorlog zijn effect heeft tijdens en na de oorlog. Je leert mensen kennen, waardoor je je kan inleven in hun situaties. Keuzes van toen kunnen ook in het nu voorkomen. Heb jij een verhaal dat jou heeft geraakt? Een familieverhaal of iets wat je is bijgebleven? Wat je motiveert om de vrijheid van vandaag te koesteren? Neem dit verhaal mee op het Vrijheidspad en deel dit tijdens je wandeling.

Inspiratie voor je deelname bestaat uit dagboeken van geallieerde en/of Duitse militairen, ooggetuigen verslagen van burgers, verhalen vanuit het verzet, onderduiken en Jodenvervolging, kind zijn, heulen met de vijand, vluchten voor de vijand en het grijze gebied er tussenin. Allemaal verhalen die vanuit de impact ook een situatie van oorlog en conflict van vandaag de dag kan zijn. Daarbij hoort ook de impact op tweede en derde generatie van al dit soort verhalen. Het mogen verhalen zijn vanuit het heden.

Praktische
Informatie

De route bestaat uit 22 etappes van ongeveer 15 km per etappe. 
Inschrijven per etappe kost 4,50 als lid wandelbond 3,50, Kinderen <12 jaar gratis.
Loop mee en deel je verhaal. 

22 etappes
24 verhalen

Bekijk de verhalen die je tegenkomt tijdens de etappes. Adopteer een verhaal en deel jouw motivatie of één van deze verhalen tijdens het lopen.  

Leopoldsburg

Op 16 september 1944 onthult Generaal Brian Horrocks in Leopoldsburg het plan voor Operatie Market Garden. De Britse bevelhebber is nog niet volledig hersteld van zware verwondingen opgelopen in Noord-Afrika. Horrocks verbijt de pijn. Een dag later lanceert hij zijn grondtroepen ten noorden van Leopoldsburg richting Arnhem.

Lommel

Op maandagmorgen 11 september 1944 verdedigden Duitse militairen, die uit Leopoldsburg waren gekomen, op het Lommelse Kerkplein het kruispunt van de wegen Geel-Hamont en Leopoldsburg-Lommel-Luyksgestel (via brug 12 over het Kempens Kanaal). Ze hadden twee 88 mm Flak-kanonnen opgesteld. De vuurmond van het ene kanon was naar de Stationsstraat gericht. De soldaten achter het andere kanon speurden richting Norbert Neeckxlaan.

Bergeijk

Op 11 september 1944 kwamen er voor het eerst Engelse verkenningswagens in Nederland. Deze staken de grens bij de Barrier in Bergeijk over. Mensen uit de buurt informeerden hen over de Duitse posities. Helaas zijn die dag twee burgers omgekomen. Vervolgens begon hier, op 17 september, Operation Market Garden.

Valkenswaard

In juni 1944 landden geallieerde troepen op de Normandische kust. In rap tempo bevrijdden zij Parijs. Daarna volgden Brussel en Antwerpen. Op 11 september bereikten de Engelsen de Nederlandse grens bij Valkenswaard. In de nabij gelegen dorpen werd iedereen flink nerveus. Zoals in Borkel & Schaft waar de postbode zich haastte het goede nieuws rond te bazuinen.

Eindhoven

Eindhoven, op dinsdag 16 mei 1944 vindt er een razzia plaats waarbij een jong meisje wordt opgepakt. Samen met haar familie zal ze drie dagen later van Kamp Westerbork naar Auschwitz-Birkenau worden gedeporteerd, alwaar zij ook zal sterven.

Son

De 94-jarige Gerrit van Eck woonde tijdens de oorlog en bevrijding op ’t Eind 10 met zijn ouders en twee broers. Gerrit was de middelste van het gezin Van Eck. Tijdens de bevrijding was Gerrit 14 jaar en hij kan zich er nog veel van herinneren, vooral het bombardement en de landing van de parachutisten op 17 september 1944.

Ysselsteyn

Klara von Zitzewitz verloor haar 18-jarige zoon, Ernst-Jürgen, tijdens Operatie Market Garden. Na zijn dood bezocht Klara trouw het graf van haar zoon in Ysselsteyn. Ter nagedachtenis aan haar zoon en andere omgekomen Duitse militairen schonk ze in 1959 de grootste klok van het carillon. Via een inzamelingsactie werd het klokkenspel uitgebreid tot 25 klokken.

Milheeze

Er zijn harten van stoepkrijt op me getekend. Maar ik ben ook bespuugd. Veel heb ik over me heen gekregen: hagelstenen, bier, confetti. Zelfs kogelhulzen, al heeft de oorlog me niet kunnen verjagen. Want Gemert ligt me – en ik lig in Gemert. Ik ben het Ridderplein.

Best

Vanaf 18 september 1944 was het onrustig in de omgeving van Son en Breugel. Amerikaanse soldaten rukten op vanuit Eindhoven. Duitse soldaten verschansten zich in de hoge kerktoren van Son en Breugel. Iedereen hoopte op een snelle bevrijding, maar in plaats daarvan werd het met de dag gevaarlijker: De ene dag was het dorp in handen van Amerikanen, de volgende dag weer in handen van de Duitsers. Op last van de Amerikanen werden veel mensen, met name kinderen, uit het gebied geëvacueerd.

Helmond

‘Terug naar 2008, het jaar waarin ik op 28-jarige leeftijd op uitzending ging als aide-de-camp op het ISAF-hoofdkwartier in Afghanistan. Ik ondersteunde in die functie de directeur Air Coordination bij zijn dagelijkse bezigheden. Hij was verantwoordelijk voor de coördinatie van alle NAVO-luchtoperaties in Afghanistan en de opbouw van de burgerluchtvaart. In die rol ontmoette ik zelfs voormalig President Barack Obama.

Schijndel

Een opvallende speling van het lot: Een schilderende Engelse militair die als onderduiker een schuilplaats vindt bij een Schijndelse kunstenaar.

Mariaheide

Tussen 17 september 1944 en 30 maart 1945 hield Francien Versantvoort, toen 15 jaar oud, een dagboek bij. Ze begon met schrijven op de dag dat operatie Market Garden begon. Francien is een dochter van Harrie Versantvoort, tot zijn overlijden in 1942 hoofd van de jongensschool in Mariaheide. Hij werd opgevolgd door Johan van Son. In september 1944 woonde zowel de familie Versantvoort als de familie van Son in het huis naast de jongensschool. 

Zeeland

Op de dag dat Market Garden aanving, werden op diverse plaatsen langs de geoogde route bombardementen uitgevoerd, om de Duitsers te verzwakken. Een daarvan was een aanval op een trein tussen Uden en Odiliapeel. De 15-jarige Piet Adam werd door  NSB-burgemeester  Biemans ingeschakeld om de gewonden te vervoeren.

Grave

John S. Thompson maakt vanaf de landing op Sicilië al deel uit van het 504th PIR en de veldtocht door Italië maakt hij ook mee.

Heumen

Boy Edgar is een beroemde jazzmuzikant en een succesvol medisch wetenschapper, maar in Heumen kennen ze hem als de assistent-huisarts die tijdens de oorlog Joodse kinderen van Amsterdam naar Heumen smokkelde om ze bij boeren in de omgeving te verbergen. 

Groesbeek

Op 17 september 1944 landde bij Groesbeek en Overasselt de 82ste Airborne Divisie. Deze eenheid stond onder leiding van generaal James Gavin. Hij was de jongste brigadegeneraal in het Amerikaanse leger en zeer geliefd bij de soldaten.

Beek

Het Joodse tienermeisje Rose Jakobs zat ondergedoken in Beek en hield net als Anne Frank een dagboek bij. Wanneer operatie Market Garden begint is ze vrij, maar niet veilig. Op 2 oktober is ze gewonde Amerikanen aan het verzorgen als ze omkomt door een splinterbom. Ze leefde net 2 weken in vrijheid. 

Nijmegen

Jan van Hoof was padvinder en jonge verzetsman. Hij kwam om terwijl hij als gids de bevrijders de weg wees in Nijmegen. Daarbij liet hij een mysterie achter: want had hij nou wel of niet de brug van Nijmegen gered?

Ede

Toen de bevrijding kwam en overal vreugde te zien en horen was, begon voor Kiek de ellende. “Nederland was verdeeld in goed en fout, wij waren fout. Op weg naar school zongen kinderen: ‘vuile NSB-kinderen wij mogen lekker niet met jullie spelen’. ” Tijdens de evacuatie moest zij samen met haar moeder, zusje en twee broertjes evacueren. Haar vader was er niet, hij werkte voor de Duitsers in Den Haag bij de Arbeidersbank.

Oosterbeek

‘’Ik liep door de kamers. Overal lagen gewonden: in de eetkamer, in de studeerkamer en serre, in het zijgangetje en zelfs onder de trap en op het toilet; ieder stukje ruimte was ingenomen.’’  Kate ter Horst (1906-1992)

Arnhem

Jenny van Dinter (19-04-1934), en haar gezin woonden vlakbij de Rijn toen de Slag om Arnhem begon. Een brand verwoestte het huis en het gezin, bestaande uit 3 meisjes, vader en moeder, vluchtte. Maanden van onzekerheid, honger en angst. Jenny schreef haar verhaal op en vertelde het voor dit project..