Market Garden Route

Deel wandelend
verhalen over
oorlog en vrijheid

Het Vrijheidspad volgt de Market Garden Liberation Route; het Airbornepad van Wandelvereniging Olat. Daar worden herdenkingsplekken en verhalen uit heel Europa met elkaar verbonden in fiets- en wandelroutes.

Tweeëntwintig etappes gingen langs herdenkingsplekken en vieringen van 80 jaar vrijheid.

Operatie Market Garden

We herdenken de slachtoffers, staan stil bij de waarde van onze vrijheid vandaag de dag en vieren dat we in Nederland en België 80 jaar vrijheid mogen delen.

80 jaar vrijheid

Operatie
Market Garden

Begin september 1944 verliep de geallieerde bevrijding van België razendsnel. Op 12 september 1944 kwamen de eerste geallieerde soldaten ook Nederland binnen via het Limburgse grensdorp Mesch en op 14 september volgde de bevrijding van Maastricht. Na een aantal dagen stokte de bevrijding tussen de Kempische kanalen in Belgisch-Limburg en ook halverwege Nederlands-Limburg. Met Operatie Market Garden was vervolgens het doel de Duitse verdedigingslinies langs de Rijn te omzeilen. Op deze manier hoopten de geallieerde bevelhebbers een snelle opmars naar het hart van Nazi-Duitsland te realiseren en de oorlog voor de kerst te beëindigen. Het was één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Route

Het evenement Vrijheidspad loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland.

De route volgt de Market Garden Liberation Route; het Airbornepad van Wandelvereniging Olat.

Tweeëntwintig etappes gaan langs herdenkingsplekken en vieringen van 80 jaar vrijheid.

Vrijheidspad

Een gewaagde missie mislukte

De operatie vond plaats vanaf 17 september in de Belgische provincie Limburg en de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

Operatie Market was de naam van de luchtlandingsoperatie die werd uitgevoerd door Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen. Hun doel was de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen.

Garden omvatte de opmars van de grondtroepen vanuit Belgisch-Limburg door Noord-Brabant waarbij het Britse 30e Legerkorps de luchtlandingstroepen bij de veroverde bruggen zo snel mogelijk moest ontzetten.

De operatie slaagde niet. De opmarsroute van de grondtroepen werd meerdere keren door het Duitse leger afgesneden en kwam als Hell’s Highway bekend te staan. De geallieerden slaagden er uiteindelijk niet in om de laatste brug bij Arnhem in handen te houden; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Een periode volgde van honger, leed, dood en onrust waar de oorlog verder werd uitgevochten op Gelderse, Brabantse en Limburgse grond. Pas in mei 1945 was Nederland bevrijd. Op de oorlogsbegraafplaatsen in de provincies liggen duizenden militairen van geallieerden en de bezetter begraven.

Het verliezen van deze operatie heeft vandaag de dag internationaal nog veel doorwerking en er zijn vriendschappelijke banden gesmeed tussen?